Z Monínce se v prosinci stal „druhý Aspen“

04. ledna 2022

Celoroční areál Monínec se každou zimu mění bezmála v alpské lyžařské středisko. Letos byla ale jeho proměna v polovině prosince korunována několika velkými mezinárodními lyžařskými a snowboardovými závody. Monínec hostil nejprve mistrovství ČR a FIS závody ve snowboardcrossu, poté mistrovství ČR ve skicrossu, o víkendu 18. a 19. prosince prestižní Evropský pohár v alpském snowboardingu a během posledního předvánočního víkendu se na Monínci konal ještě Český pohár a alpském snowboardingu. Účast byla více než hojná - Evropského poháru se zúčastnilo mnoho zahraničních návštěvníků i závodníků. Startovní listinu mužů tvořila více než šedesátka závodníků z patnácti zemí, žen startovalo 46 z dvanácti zemí.

Atmosféra závodů byla přátelsky přívětivá a sněhové podmínky díky technologiii Snow Factory takřka ideální, pochvalovali si jezdci. Snow Factory totiž dokáže vyrobit sníh i při teplotách nad nulou, a to bez jakékoliv chemie, pouze ze vzduchu a vody.

Velké závody nejsou pro celoroční areál Monínec žádnou novinkou. Na Monínci se pravidelně koná snowboardový závod Burton Young Punks, závod ve sjezdu na lyžích pro veřejnost Sporten Dark SNOW Monínec nebo série snowboardových a freeski předváděcích akcí a závodů Just Ride! Závody se ale na Monínci zdaleka nekonají pouze v zimě. V jarních měsících Monínec pravidelně hostí prestižní mezinárodní běžecké závody Predator Race, cyklozávody Czech Downhill Tour nebo Extraliga Master či MTB závody Chainless Race.