Příroda léčí

25. March 2021

Pod tvrzení, že pobyt v přírodě pomáhá našemu zdraví i duševnímu stavu, se nejspíše podepíše většina z nás. Co díky procházce v moníneckých lesích či na okolních stráních získáte?


Procházky v monínecké přírodě vám mimo jiné přináší:

  • Prevenci astmatu a alergií
  • Snížení vašeho stresu
  • Pomoc při léčbě syndromu vyhoření
  • Vyrovnávání vaší srdeční tepové frekvence
  • Zabránění virovým, bakteriálním a parazitárním infekcím

Pobyt v přírodě má pro člověka blahodárné účinky. Nehledě na to, že v otevřeném prostoru budete lépe čelit přenosu virových onemocnění než v prostoru uzavřeném.

Taková procházka lesem v okolí areálu nás zklidní, protože v lidském těle spustí produkci hormonů štěstí. Jedná se o hormony kortizolu a dopaminu. Díky vyššímu počtu NK buněk si zároveň posílíme imunitu. Budeme se tak lépe bránit jak virovým, tak bakteriálním a parazitárním infekcím.

Stromy v lese navíc vylučují unikátní chemické sloučeniny a bakterie, jež dokážeme přijímat. Zmínit lze v té souvislosti například fytoncidy a terpeny. Fytoncidy jsou v podstatě rostlinnými antibiotiky pomáhající posilovat imunitní a oběhový systém. Terpeny pak působí protizánětlivě a usnadňují nám taky vykašlávání.

Mnohdy ale stačí, když se za slunného počasí projedeme jen po jedné z místních luk. Slunce je totiž přirozeným zdrojem vitamínu D. Teď už stačí jen vyrazit!