Sauna versus otužování

03. února 2022

Budování a posilování imunity by mělo být celoživotním procesem. Někdo zařadí do stravy vitamíny, jiní vsadí třeba na otužování.  Nic to nestojí a rozhodně nemusíte hned do ledové řeky, stačí studená sprcha.

Vystavení chladu chrání před dýchacími problémy, působí jako prevence proti vysokému tlaku, zrychluje metabolismus, působí na namožené a bolavé svaly a urychluje regeneraci po náročném výkonu. Otužilci si pochvalují lepší spánek i lepší koncentraci.  A pozor, během studených koupelí se vyplavují endorfiny a zlepšuje se tak nálada. Kdo by to nechtěl?!

Jak tedy začít? Určitě pozvolna! V zimě stačí 1-3 minuty a nezapomeňte se ve vodě hýbat.

Možná jste slyšeli o Ledovém muži z Holandska, Wim Hofovi. Kromě toho, že má na svém kontě nejrůznější kuriózní rekordy a na Kilimandžáro vystoupal jen v kraťasech, si mnoho nadšenců osvojilo jeho unikátní metodu. Ta sestává z dechového cvičení, otužování nebo vystavování se chladu a meditování. Razí teorii, že chlad přináší klid a ten nyní potřebujeme co nejvíc. A protože věří, že lidské tělo zvládne vše, co mu mysl dovolí, posunuje neustále hranice a  motá hlavu vědě a medicíně.

S ochlazováním úzce souvisí i saunování. To je pro mnohé součástí wellness a způsob relaxace, ale na naše tělo má opravdu blahodárné účinky.

Pomáhá tělu detoxikovat a díky pocení se zbavovat těžkých kovů. Pravidelné vystavování vyšším teplotám je skvělé pro regeneraci, zklidnění mysli, ale i zmírnění bolesti a zlepšení činnosti srdce.

Saunu najdete v rámci prostorů wellness Hotelu Monínec a také ve spodní chatě Čertovka.

Jak u otužování, tak u saunování je vhodné nejdřív navštívit lékaře, abyste měli jistotu, že je to aktivita pro vás vhodná.