Putování za čerty

17. února 2021

Monínec leží v čarokrásné krajině turistické oblasti Toulava. Jen kousek od areálu najdete třeba Javorovou skálu nebo magický skalní útvar Čertovo břemeno.

Javorová skála s výškou 723 metrů nad mořem stále ještě zůstává mnohým utajena. Je přitom nejvyšším vrcholem místního geomorfologického celku Vlašimská pahorkatina, jež je součástí Přírodního parku Jistebnická vrchovina. Výrazně převyšuje svoje okolí až do vzdálenosti 25 kilometrů a patří tak k jedněm z nejpůsobivějších bodů celé lokality.

Od parkoviště Hotelu Monínec se k ní dostanete přes blízkou vesnici Ounuz, kde uhnete doprava a vydáte se po červené turistické značce. Cesta je od hotelu nejdříve do kopce, i tak vám ale nezabere více než zhruba třičtvrtě hodiny. Od Jistebnice, která už patří do Jihočeského kraje, je Javorová skála vzdálena vzdušnou čarou 6,5 kilometru. Na druhou stranu do Sedlce-Prčice je to pak 4 kilometry. Na vrcholu zalesněné skály najdete v současnosti vysílač a v okolí velké množství kamenů. Jedná se často o tzv. syenity, tedy druh kamene, jenž se hodí pro stavebnictví. V historii byl však využíván i jako sochařský materiál.

Přestože Javorová skála patří do Jistebnické vrchoviny, neřekne většina místních této oblasti jinak než Čertova hrbatina. Možná díky tomu, že půlhodinku pěší chůzí odsud směrem na jih leží skalní útvar Čertovo břemeno. To je zajímavé mimo jiné tím, že je tu řada skalních misek, jež zde podle pověsti zanechal jako otisky svých zad a kopyt čert, když nesl kamenné břemeno. Příběh hovoří o tom, že svůj náklad upustil právě na tomto místě.

A pokud už budete mít výletu dost, pak vás možná potěší zpráva, že na parkoviště k hotelu to odsud máte klidnou chůzí jen půl hodinky. Do Ounuzy to je po rovině a potom lesem pořád z kopce.