Propadněte geocachingu a staňte se kačery!

24. července 2023

Kdo je kačer? Člověk provozující geocaching neboli hledání kešek, ukrytých schránek, pomocí zeměpisných souřadnic. Jedná se o propojení turistiky a sportu a ideální způsob, jak z klasického výletu udělat napínavou zábavu.

Cílem geocachingu je poznat zajímavá místa v Česku i po světě. Výlety s dětmi totiž nejsou jen tak. Malé děti hned začnou bolet nožičky, větší mívají zvídavé otázky a nejstarším zase čas strávený s rodiči připadá trapný. Geocaching je tou správnou příležitostí, jak všechny zabavit. Otcové se nadchnou tím, že jde o sofistikovanou zábavu se souřadnicemi, maminky nemusí neustále lovit něco z batohu a děti bude bavit hledání pokladu, kterým je v jejich očích právě keška.

Geocaching pochází z USA a vloni oslavil 20 let. V současné době najdete ve 191 zemích více než 3 miliony keší neboli kešek. V čem hledání kešek spočívá? Přes mobilní aplikaci geocaching nebo na stránce www.geocaching.com si vyberete kešku a zjistíte si k ní souřadnice, případně i nápovědu k hledání a informace k oblasti, kde se nachází. Platí, že většina kešek je umístěna na turisticky zajímavém místě. A kromě toho, že hledáte ukrytý poklad, něco zažijete, uvidíte a třeba se i dozvíte.

Chcete-li se stát kačerem, nemusíte nic platit. Stránky i aplikace jsou v základní verzi zdarma. Jde samozřejmě pár euro ročně zaplatit a dostat služby navíc, ale minimálně do začátků vám určitě stačí free verze.

Dříve keškaři k hledání používali speciální navigaci, dnes vám stačí aplikace a data. Když budete zhruba tři metry od hledané kešky, telefon vám zavrní a můžete začít hledat. Nečekejte ale, že krabičku uvidíte z cesty „na první dobrou“. Bývají schované velmi důmyslně. Chce to nahlédnout do každé skuliny ve stromě, nebo zvednout každý kámen apod. Když se budete cítit ztracení, klidně využijte hint neboli nápovědu.

Jednotlivé kešky se liší podle velikosti nebo náročnosti ukrytí. V těch nejmenších bývá malý bloček s tužkou, kam se zapíšete - jedná se o tzv. logbook. Ve větších lze najít i drobnosti na výměnu - vy tam vložíte maličkost pro radost a z kešky si můžete něco vzít na oplátku.

Kešky se hodnotí na škále 1–5 podle toho, jak je obtížné je najít a jak je náročný terén, ve kterém se budete při hledání pohybovat. Jedničku by měli zvládnout i vozíčkáři nebo kočárek, vyberete-li si pětku, dost možná budete šplhat do korun stromů nebo na vrchol skály.

Můžete narazit na názvy jako tradička, mysterka, multina, earthka nebo letterbox. Jsou to druhy keší lišící se podle toho, jak je najdete. Pro začátek doporučujeme ty tradiční, které jsou na zadaných souřadnicích. U mysterky se k finálním souřadnicím dostáváte postupně, musíte vyluštit šifru nebo vypočítat příklad. A pozor, při výpravě za keškou se z vás stávají kačeři a z dětí georobůtci!

Ne každý ale musí geocachingu holdovat. Opakem kačerů jsou pak mudlové - výletníci, kteří jsou touto zábavou nepolíbení.