Lyžařská sezóna začíná v Česku již tuto sobotu!

14. listopadu 2019

Od této soboty se začíná v Česku lyžovat. Prvním místem, kde si bude možné zajezdit, je středočeský Areál Monínec. Zpočátku bude areál otevřený pro lyžaře a snowboardisty vždy od pátku do neděle a současně i večer od úterý do soboty.

V Areálu Monínec je od 16. listopadu pro veřejnost k dispozici horní část Hlavní červené sjezdovky, kterou obsluhuje vlek kotva. Lyžovat se bude na trati dlouhé zhruba 0,5 kilometru, a to od pátku do neděle od 9.00 do 16.00 hodin nebo od úterý do soboty od 18.00 do 21.00 hodin.

Zasněžování v Areálu Monínec probíhá již od začátku října díky technologii Snowfactory, která vyrábí sníh, i když je ještě venku nad nulou. Tento sníh je bez jakýchkoliv chemických přísad. Je založený pouze na dvou hlavních zdrojích – vodě a vzduchu. Vyrobené ledové šupinky mají teplotu -5 °C.

„Na Monínci se na lyžařskou sezónu připravujeme již od léta, hlavní práce ale probíhají zhruba poslední měsíc. V sobotu ráno budeme mít již vše pro první návštěvníky přichystáno,“ říká Jaroslav krejčí ml., výkonný ředitel areálu.

S plným provozem areálu, jenž nabídne 1,2 kilometrů dlouhou Hlavní sjezdovku, Hotelovou sjezdovku, která měří 170 metrů nebo i školní skipark vybavený jezdícím pásem, navazujícím vlekem poma a půjčovnou lyžařského vybavení, se počítá zhruba od vánočních svátků.

U dolní stanice lanovky Areálu Monínec je nejen pokladna skipasů, ale také hlavní půjčovna lyžařského vybavení společnosti Intersport. V prostorech je navíc i menší prodejna této značky. Nechybí tu ani restaurace v alpském stylu M2 či moderní dětská herna s nabídkou hlídání dětí.

Celodenní lyžování pro dospělého stojí v předsezóně 480 a pro dítě za 385 korun, pokud si zájemce pořídí skipas přes e-shop. Čipovou kartu určenou k nákupu přes e-shop lze získat přímo v Areálu Monínec, na jednotlivých infocentrech oblasti Toulava a v každé z pražských prodejen Intersportu. Na pokladně přímo v moníneckém areálu pak dospělý zaplatí 515 a dítě 385 korun. Využít lze samozřejmě i levnější dvou a čtyřhodinové tarify.

„Lyžařský svah je místo, kde se setkávají děti i dospělí, začátečníci i pokročilí. Těší nás, že můžeme návštěvníkům ulehčit používání e-skipasů a budeme rádi, pokud v našich prodejnách Intersport najdou to správné vybavení na sjezdovku,“ uvedl k zahájení Martin Palarčík, jednatel společnosti Intersport.

Den před oficiálním zahájením zimní lyžařské sezóny, tedy již v pátek 15. listopadu, v areálu navíc odstartuje zcela nový snowboardový projekt série Burton young punks. Akce má za úkol podporovat mladou generaci malých snowboarďáků. Na Monínci bude na děti čekat trať o třech překážkách za sebou.

Je nedostatek vody, ale v lyžařských areálech se vesele zasněžuje

Nikoli. Pro odběr povrchových vod musí být vždy dodržen minimální zůstatkový průtok. Jsou pevně stanoveny limity pro její odběr. Kontroly provádí Česká inspekce životního prostředí a příslušné vodoprávní úřady.

Voda se ze sjezdovky odpaří

Toto tvrzení pochází hlavně z alpských středisek, kde se využívá velké množství akumulačních nádrží, ze kterých se malá část vody opravdu může odpařit. Ty se v ČR využívají minimálně. Ani tak není jejich použití špatné, záleží hlavně na jejich správném umístění. Největší část vody, která neskončí na sjezdovce, jsou pouze lehké částice – ty ale dopadnou do vzdálenosti maximálně několika desítek metrů od sjezdovky a vodní poměry v povodí neovlivní.

Chemie

Na zasněžování se žádná chemie nepoužívá. Jde o čistou vodu přeměněnou na jiné skupenství pomocí chladného vzduchu.

Pokud chceme posuzovat činnost v lyžařských areálech a dělat z toho širší závěry, je nutno tak činit z určitého nadhledu a komplexně. Tedy nejen z hlediska ochrany přírody, ale je třeba zvažovat celkové dopady této činnosti, včetně celospolečenských souvislostí. Každá lidská činnost zanechává nějakou ekologickou stopu. Z tohoto pohledu jasně převažují pozitivní dopady v oblasti celospolečenského zájmu – zejména udržení a podpora zaměstnanosti a rozvoj cestovního ruchu.

Více zajímavostí si můžete přečíst v Monovinách