Když nejen cesta je cíl

30. března 2021

Ať už jste byli milovníky výletů před narozením dětí nebo se to teprve s dětmi učíte, brzy zjistíte dvě věci: děti jsou v přírodě hodnější, ale zároveň je neuspokojí cesta samotná.

Rozhodně však nehrozí, že ráno spontánně mrknete do mapy, sbalíte batoh a jdete. Děti neocení výhledy nebo nepotřebují si v přírodě čistit hlavu, je třeba mít v zásobě aktivity. Jinak budete půl cesty odpovídat na otázku, kdy už „tam” budete, a druhou půlku cesty řešit, zda už je čas na svačinu.

1

Hra na schovávanou dostává v přírodě úplně jiný rozměr než má v bytě 3+kk. Ale hrajte ji v místě, kde se děti neskutálí do údolí. Když stanovíte pravidlo, že schovávat se lze jen po směru cesty, budete hravě ukrajovat z naplánovaných kilometrů.

2

Jít po cestě? To umí každý. Pověřte ale děti vedením a uvidíte, že to jde i jinak. Jen je nechte, ať vás donutí skákat přes kořeny, prolézat křovím a hopsat přes potok. Pouze dbejte, ať neztratíte směr...

3

Jak děti nenápadně přinutit dívat se víc kolem sebe? Dejte jim úkol, že na konci výletu musí mít „vyplněnou abecedu“ věcmi, které potkáte cestou a jejichž názvy začínají na všechna písmena abecedy.

4

V přírodě se najde „kde co“, tak sepište seznam nejrůznějších povrchových vlastností (hebké, tvrdé, hrbolaté) a dejte dětem úkol, že musí věci s těmito povrchy najít

5

Geocaching je velmi populární - a kdo zkusí jednou hledat kešky, už nechce jinak. Stačí si pro začátek stáhnout zdarma aplikaci a vydat se po keškách v okolí. V některé kešce najdete papír s tužkou, abyste se zapsali, v jiných jsou i malé drobnosti. Nezapomeňte tam něco nechat na oplátku. Pozor! Krabičky bývají schované velmi důmyslně, rozhodně na vás nevolají u cesty.

7

Děti milují představu, že les je obydlen nejen zvířaty, ale i tajemnými postavičkami. Tak si o nich povídejte, vymýšlejte příběhy a až najdete pěkné místo, postavte jim domeček. Materiálu bývá všude kolem dost.

6

Příroda je vlastně tělocvična zdarma, tak ji využijte. Házejte šiškami do dálky nebo na cíl, skákejte přes pařezy, zkuste lézt na stromy nebo si dejte sprintovací závody. Vždyť lepší povrch nenajdete

8

Cesta za pokladem, který dostanou jen ti, kteří splní několik úkolů? Připravte předem mapu s trasou a sadu úkolů, které můžete po cestě tahat z kouzelného batohu. Děti můžou skákat po jedné noze a u toho zpívat, vymyslet básničku, ve které použijí pár daných slov, najít v okolí pět různých rostlinek nebo uhodnout hádanku.

9

Zkuste to podle buzoly nebo s kompasem. Možná se smějete, protože přece nechodíte mimo značené trasy. Ale věřte, že to bude mnohem dobrodružnější a zábavnější.

10

Oblíbená hra na výlet i do auta je ve stylu „Myslím si…“. Myslet si můžete pohádkovou postavu, zvíře, známou osobnost apod. A ostatní musí klást otázky, na které se odpovídá jen Ano/Ne.