Jak postavit s dětmi iglú

29. ledna 2021

Ve chvíli, kdy děti zvládnou sjet dospěláckou sjezdovku, získá lyžování s nimi zase trochu jiný rozměr. Ale je jasné, že vaši nejmenší nevydrží na kopci v přezkáčích celý den a na odpoledne to chce vymyslet zábavný program. Vyrazte do bazénu nebo společnými silami postavte iglú.

Pro domorodce ze severu je iglú obydlí chránící před mrazem. U vás asi nepůjde o náhradní ubytovací zařízení, ale čistě zabavení členů celé posádky. 

Co budete potřebovat kromě nepromokavého oblečení a dobré nálady? Základní podmínkou je sníh, který se dobře lepí, se sypkým se budete jen trápit. Množství sněhu nepodceňujte, bude to chtít haldy! Dále pak dobré lopaty a umělohmotné kbelíky nebo krabice obdélníkového tvaru, do kterých budete sníh pěchovat a následně z nich pak vyklápět hotový stavební materiál. 

Zkušení horalové se nemusí bát stavět iglú i v kopci, vy si najděte rovný plácek, kam nebude celý den svítit přímé slunce. Tam si vydupejte kruh o průměru asi dva metry, sníh ze středu odhrabte a využijte na sněhové cihly. A z okolí si k místu, kde vaše iglú postavíte, nahrňte co možná nejvíc sněhu.

Sníh pěchujte do kbelíků a krabic a cihly pokládejte těsně vedle sebe do vyšlapaného obrysu, případné mezírky řádně zaplňte sněhem. Myslete na to, že spoje kvádrů by se měly překrývat a od druhé řady se už snažte o mírný sklon kvádrů, aby vám nakonec vznikla kupole. A na co nezapomenout? No přece na vchod! Ten vytvoříte ideálně tak, že kruh nebudete uzavírat nebo jej vyztužíte zhruba ve čtvrté řadě kvádrů dřevěnými deskami. Na střeše začněte pracovat asi od páté řady, kdy už by měl sklon cihel být ještě výraznější a na každou další řadu jich tak budete potřebovat čím dál méně. Aby si děti dokázaly výsledný tvar iglú předem představit, zkuste jim jej místo ke kupoli připodobnit ke kulichu. 

Nakonec stěny zevnitř i zvenku uhlaďte a abyste měli jistotu, že vaše stavba bude opravdu bytelná, postříkejte ji na noc vodou, vzniklý led ji vyztuží.

Všichni víme, že děti jsou tvorové nevyzpytatelní a přelétaví. Kdyby je tedy iglú přestalo v půlce stavění bavit, nezoufejte. Vytvořte hradby a můžete přes ně ostřelovat sněhovými koulemi zákeřné zbojníky z vedlejší chaty.