Babí léto kolem Monínce

06. září 2020

Babí léto bývá jedním z nejkrásnějších časů pro aktivity v přírodě. A pro kraj kolem Monínce to platí dvojnásob. Pojďte s námi nahlédnout do Českého Meránu, malebné široké kotliny při horním toku sedleckého potoka, v čase, kdy už nebývá horko, ale pořád je ještě teplo a listí stromů se začíná pomalu barvit do podzimního šatu.

Právě Monínec může být dobrým výchozím bodem pro různé aktivity - pěší tůry, cyklovýlety, jízda na kole v moníneckém bike parku, lezení v lanovém parku...

Asi vás hned napadne, proč píšeme o Českém Meránu. Vždyť krásné severoitalské lázeňské město Merán leží odtud celých 600 km na jihozápad. Není to žádná náhoda. Může za to jeden školní výlet táborských gymnazistů, který se odehrál už na konci 19. století. Profesor gymnázia Václav Křížek tehdy zjistil, že mu část oblasti v kotlině kolem dvojměstí Sedlec-Prčice nápadně připomíná okolí jihotyrolského města Meran, které bylo do konce 1. světové války součástí rakousko-uherské monarchie. Nazval ji proto Českým Meránem a název se ujal, ačkoli místní kraji dál často neromanticky říkají „to naše umyvadlo“.

Podobně jako kolem Merana tu najdete krásnou krajinu, kterou tvoří členitý terén, remízky, kapličky, skalní útvary a  protkává ji množství turistických tras. Jistebnická vrchovina se tu šplhá do výšky přes 700 metrů. K nejvyššímu vrcholu Javorové skály (723 m. n. m.) je to od horní stanice monínecké lanovky asi kilometr chůzí. K druhému nejvyššímu vrchu Čertovu Břemenu (715 m. n. m.) s impozantními skalními bloky jen o kousek dál.

Než ale vyrazíte k těmto vrcholům, zastavte se u staré roubené Poštovny z  poloviny 19. století, která stávala původně na Sněžce. Tuto nejstarší poštovnu v Česku zachránil před zánikem v  roce 2009 majitel Tomáš Trnka. Od června 2019 stojí na vrcholu Monínce a zas už nabízí poštovní služby, občerstvení, infocentrum oblasti a také miniexpozici o historii roubenky.

Ještě dvě místa v nejbližším okolí Monínce v nastávajícím času babího léta doporučíme. Chlístovské menhiry, trojici žulových kamenů vysokých až 180 cm, které stojí v pomyslném kruhu o průměru 8 metrů. Najdete je v lese přibližně kilometr na západ od Javorové skály. A  také tradiční vesnickou osadu Ounuz se souborem zachovalých roubených chalup s  doškovými střechami a kamennou zvoničkou.

Co ještě vidět?

Kraj si oblíbil i Karel Hynek Mácha. V Měšeticích se narodil jeho otec a máchovský rozvětvený rod pobýval v několika zdejších chalupách. Mladičký Hynek sem jezdil na prázdniny k tetám a  ke strýcům, naposledy v  letech 1829 a  1830. Na svých toulkách nevynechal třeba zříceninu hradu Zvěřinec .