5 akcí v okolí Monínce, které by vám neměly ujít

30. září 2022

Chystáte se strávit podzimní víkend na Monínci? Pokud chcete kromě odpočinku a sportu i nějaký kulturní nebo kulinářský zážitek, vydejte se na výstavu, dožínky nebo food festival.

Pro obdivovatele roubenek
Výstava nazvaná Od sedláka po domkáře představuje vesnické roubenky i vybraná zděná stavení jižního Sedlčanska z 17. až 19. století. Příprava výstavy byla opravdu důkladná a trvala několik let, ale výsledek je ohromující: díky sběru historických dokumentů, stavebněhistorickým průzkumům, zaměřování i dendrochronologickým analýzám se dozvíte o historii regionu, jeho hospodářství, sociálních strukturách i podobě dochovaných domů v jednotlivých vesnicích. A v prostředí vysokochlumeckého skanzenu navíc můžete porovnat zdokumentované stavby s těmi reálnými. Výstava poběží až do 30. října, detaily na www.muzeum-pribram.cz.

Sláva dožínkám!
Přijďte oslavit konec žní na Barokní dvůr Borotín. Tento statek je kulturní památkou a patří mezi nejvýznačnější stavby svého druhu v jihočeském regionu. 10. září je zde připraven celodenní program, který se ponese v duchu oslav dožínek na Moravě. Vystoupí tu například folklórní soubor Velen z Boskovic, uvidíte dožínkový průvod, můžete se zúčastnit komentované prohlídky hradu Borotín s videoprojekcí v podzemí, seznámit se blíže s tradičními řemesly a děti si užijí třeba hrad ze slámy nebo dětské dílny. Vstupné je dobrovolné a statek si zatím můžete prohlédnout na www.baroknidvurborotin.cz.

Za Krysáky
Milují vaše děti (případně i vy sami) večerníček Krysáci? Vydejte se za nimi do Městského muzea Sedlčany. Krysáci Hubert a Hodan žijící na smetišti nedaleko Vizovic společně se sádrovým trpaslíkem Ludvíkem a světáckým laboratorním potkanem Edou z Prahy přišli na svět ve Filmových ateliérech Zlín metodou klasické loutkové animace. V Sedlčanech na vás až do 2. října počkají jak samotné loutky, tak nejrůznější rekvizity, a dozvíte se i zákulisní informace o vzniku tohoto večerníčku. Vstupné je dobrovolné a otevřeno je denně kromě pondělí. Více na www.muzeum-sedlcany.cz.

Pro milovníky čokolády
Neumíte si představit život bez této pochoutky? Tak si v kalendáři rovnou rezervujte termín 8. října, kdy se v táborském Muzeu čokolády a marcipánu a v přilehlé Kotnovské ulici koná Čokoládování. Těšit se můžete na degustace čokolády naslepo, ukázky výroby pralinek, hru o poklad, speciální komentované prohlídky muzea nebo tvořivé dílny. Na ulici pak můžete pozorovat stavbu velké čokoládové sochy Thora, vaše děti si mohou vyrobit kloboučky z marcipánu, můžete obdivovat limitované edice pralinek nebo vyhrát v kole štěstí. Další informace na www.cokomuzeum.cz.

Za dobrým jídlem
Milujete street food festivaly? Žižkovo náměstí v Táboře jeden takový festival provoní, a to 29. října. Užijete si tu celou škálu chutí a vůní, kromě jídel z celého světa si můžete pochutnat i na české kuchyni a chybět nebudou ani oblíbené food trucky. Otestovat můžete i piva z malých pivovarů, skvělá vína nebo tu nejlepší výběrovou kávu. Navíc můžete v přímém přenosu sledovat, jak kuchaři vaše vybrané jídlo připravují. Aktuální informace hledejte na www.cityevent.cz.